Нашето участие в eТwinning

ДЕН НА ЗЕМЯТА В 83 ОУ
декември 27, 2018
Обява за конкурс за извънкласни дейности 2018-2019
май 7, 2019

Нашето участие в eТwinning

Нашето участие в eТwinning – Общността на европейските училища

 

Ето как започнахме и докъде  стигнахме.

През месец февруари (миналата учебна година) реших да се присъединя към проект в eTwinning “Little people – big hearts”, посветен на наближаващия празник св. Валентин. Наши партньори бяха 21 училища от Полша, Румъния, Испания, Турция, Литва и България.

Нашите цели:

 • да говорим с децата за любовта и приятелството и за нещата, които обичат;
 • да им покажем, че макар и далече един от друг, могат да бъдат приятели и да споделят общи интереси;
 • да накараме децата да използват устните и писмените си умения по английски език, като ги поставим в интересни ситуации.

Всички ученици от 2а, 2б и 3а клас приеха начинанието с радост. Съдействаха ми класните им ръководители Милена Ценова и Рангел Панталеев. Децата от втори клас нарисуваха сърца и ги украсиха. На едната страна на сърцето се представиха на английски език, а на другата написаха какво обичат. Учениците от 3а клас изработиха картички с помощта на г-н Панталеев и украсиха дъската с много сърца, за да изпратим нашата любов на далечните си приятели.

Малки хора с големи сърца – такива вярваме, че са нашите ученици, ние, участниците в проекта “Little people – big hearts”. Моите ученици и аз  отворихме вратата към Европа и смело продължихме напред.

През април се роди нова идея, създадох проект “Easter Activities”. Реших следващото ни участие в eTwinning да е свързано с Великден – един от най-светлите християнски празници.

Цели на проекта:

 • да покажем къде се намира нашата страна на картата на Европа и да помогнем на децата да осъзнаят, че са част от Европейската общност;
 • да покажем на европейските партньори селището, в което се намира нашето училище;
 • да запознаем децата от другите европейски старни как празнуваме Великден;
 • да подобрим езиковите умения на учениците по английски език чрез разучаване на песни и стихотворения, посветени на Великден;
 • да творим и да се забавляваме като боядисваме (украсяваме) яйца, изработваме великденски картички, оцветяваме, правим великденски картини с декупаж;
 • да намерим нови приятели.

Участници в проекта: 1б, 2а, 2б, 3а клас.

Само за един месец към нашия проект се присъединиха 270 училища от различни европейски страни: Румъния, Франция, Италия, Испания, Швеция, Великобритания, Гърция, Полша, Литва, Турция, Малта, Словакия, Хърватска, Естония, Словения, Унгария, Чешка република, Португалия, Холандия, Германия и България.

Учители и ученици преживяха вълнуващи творчески дни, обединени от духа на Великден.

Написахме писма на английски език и изпратихме подаръци с нашите великденски дейности на деца от Франция и Хърватска. Получихме писма и картички от тях. Поставихме началото на ново приятелство.

Изразявам благодарност към учениците от 1б, 2а, 2б и 3а клас за ентусиазма, с които участваха в проекта, и за всеотдайната им помощ за украсяване на класните стаи.

Благодаря на техните класни ръководители Рангел Панталеев, Юлиана Коцева и Спаска Геренска за сътрудничеството в проекта.

Изразявам възхищението си от всички европейски колеги, партньори в проекта, които неуморно се трудиха, за да ни покажат своите великденски традиции, и водеха децата напред, като ги учеха на сътрудничество, толерантност и обмяна на опит.

Вдъхновени от тях и децата, които обучаваме, поставихме ясни цели на преподавателската си дейност, съобразени с общоевропейските образователни приоритети:

 • да покажем на учениците, че са част от една общност – Европейската;
 • да ги запознаем с европейското културно многообразие;
 • да изградим положителна мотивация за изучаване на английски език, необходим за комуникация между гражданите на Европейския съюз и за бъдещото им успешно професионално развитие;
 • да използваме съвременни ИКТ продукти, услуги и методи в обучението както по английски език,така и по останалите учебни предмети;
 • да използваме възможностите на Интернет и eTwinning за ползотворно сътрудничество с европейските преподаватели и участие в бъдещи съвместни проекти заедно с нашите ученици.

Ирена Райкова